Tekstiilituholaiset

Tekstiilituholaiset

Ruskoturkiskuoriainen 

(Attagenus smirnovi, Brown Carpet Beetle) Koko noin 2- 4 mm. Väriltään tasaisen ruskea, hartiakilpi on musta. Pienet kuoriaiset ovat punertavan ruskeita.

Ruskoturkiskuoriaisia on esiintynyt eniten itäeuroopassa, myös Suomessa. Ne leviävät helposti ja ovat sitkeitä pesimään. Kerrostaloissa kannattaa yleensä tehdä torjunta kaikkiin rapun asuntoihin.

Toukka on samankaltainen kuin muillakin turkiskuoriaisilla, mutta vähän pienempi.


Vyöturkiskuoriainen:

VyöturkiskuoriainenVyöturkiskuoriainen (Attagenus woodroffei) on noin 4-6 millimetriä pitkä, tummanruskea ja karvainen pinnalta.. Sen selkäpuolella on leveä vaalea aaltojuova. Kuoriaisen toukka on aikuisena n. 15 millimetriä pitkä, väriltään musta / keltajuovainen ja sen takapäässä on tupsu. Vyöturkiskuoriainen ei elä suomessa luonnonvaraisena. Koteihin se saapuu tuliaisina lämpimistä maista esim. matkalaukussa . kuva:wikipedia

 

 

Haitat

Toukka syö luonnonkuituja kuten villaa ja turkiksia.

Torjunta

Yleinen siisteys hidastaa hyönteisten lisääntymistä, mutta ei hävitä niitä kokonaan, sillä ne munivat piilopaikkoihin. Vyöturkiskuoriaisen hävittäminen vaatii huolellista ammattilaistyötä. Kerrostalossa on suositeltavaa käsitellä koko talo mikäli kuoriaisia löytyy useammasta kuin yhdestä asunnosta.

Vyöturkiskuoriaiset saa tuhottua vaatteista ja tavaroista joko pitämällä niitä viikko pakkasessa tai vähintään +70-asteisessa saunassa noin kaksi tuntia. Molemmat käsittelyt tuhoavat kaikki kehitysvaiheet.

 

 Vyöturkiskuoriaisen toukka


 

Pilkkuturkiskuoriainen:

                                                                                                                    Turkiskuoriaisen toukan nahkoja    


Pilkkuturkiskuoriainen (Attagenus pellio) on musta ja n. 4-5mm. pitkä. Sen selkäpuolella on keskellä kaksi hopeanharmaata pilkkua. Ne pesivät mm. lattian alla puruissa, lattialistojen raoissa, kaapistojen pohjien alla, ilmanvaihtohormeissa. Ne eivät selviä kylmissä ullakkotiloissa talven yli eivätkä ne pesi yleensä huonekaluissa. Kuoriaiset eivät syö tekstiilejä, mutta toukat syövät reikiä luonnonkuituvaatteisiin. Pilkkuturkiskuoriainen elää Suomessa luonnonvaraisena. Se voi lentää kesällä ikkunasta sisään.

Toukka on n. 5-13 mm. pitkä, se muistuttaa häntätupsuineen vyöturkiskuoriaisen toukkaa, mutta on ruskea / keltainen. Sillä on leveämmät vaaleat raidat ja se on hiukan sirompi, pyrstöstään kapenevampi.

Turkiskuoriaisten torjunta kotikonstein on hankalaa ja epävarmaa. Kerrostaloissa on suositeltavaa ruiskuttaa koko talo, mikäli kuoriaisia on löydetty useammasta asunnosta. 


 

Museokuoriainen

Museokuoriainen (Anthrenus museorum) on 2-3mm. pitkä, tumman kirjava. Toukka on noin 4 mm. pitkä, karvainen, raidallinen, takapäässä v.n muotoinen vaalea tupsu.Toukat vahingoittavat eläinkokoelmia ja hyönteiskokoelmia. Myös tekstiilit ja turkikset ovat vaarassa. Tekstiileissä tuhot ovat pieniä, sileäreunaisia reikiä.Toukat voivat aiheuttaa myös kutinaa ihmisille. 

 

 

Torjunta

 Museokuoriaisia voidaan ehkäistä hävittämällä eläinten pesät, ampiaispesät ja eläinten raadot rakennuksista, joissa niitä ilmenee. Siisteyden ylläpito ehkäisee museokuoriaisen ilmentymistä. Pakastaminen ja kuumennus tuhoaa kuoriaiset. Jos niitä pesii sisätiloissa, torjunta on tarpeellista tehdä.

 

 


 

Vyöihrakuoriainen (Dermestes lardarius)

Tuntomerkit:

-6-10 mm pitkä

-Musta, keskeltä kulkee poikkisuuntaan leveä vaalea raita.

-Toukka: Ruskea ja karvainen, 10-15mm pitkä.

Haitat:

-Kuoriaisten toukat vahingoittavat tekstiilejä.

Torjunta kotikonsteilla

-Yleinen siisteys.

-Hiirten / rottien raatojen sekä linnunpesien poisto rakennuksesta. 

 

 

 

 


 

Vaatekoi:

 

Vaatekoi (Tineola bisselliella) on 4-9mm pitkä ja tunnistettavissa oljenkeltaisista siivistään, joista jää käsiin kullanväristä pölyä, kun sitä koskettaa. Sen toukat tekevät epätasaisia reikiä tekstiileihin ja asuvat vaatenukasta valmistamissaan pitkissä koteloissa.

Aikuisia perhosia voi esiintyä ympäri vuoden. Naaraat yleensä pysyttelevät pimeissä pesäkoloissa. Lentelevät perhoset ovat yleensä koiraita. Naaras munii noin 200 munaa.

Elinkaari: Koiperhonen kehittyy munasta aikuiseksi noin kuudessa viikossa, kylmässä kehittymiseen aikaa voi mennä jopa 18 kk.

Koiden ennaltaehkäisy:

- Säilytä vaatteet komeroissa kuivina ja puhtaina / pidä mattorullat yms. tekstiilit pusseissa.

- Pidä vaatekaappien ovet kiinni.

Koiperhosten torjunta:

Tutki tekstiilit, matot, näkyykö niissä käveleviä perhosia / rihmastoa / toukan putkia. Tekstiilit voi pestä 60 asteessa tai esim. saunottaa pari tuntia kuuman saunan ylälauteilla / mahdollisimman korkealla.

Tuholaisten torjunta suoritetaan tehokkaasti kayttämällä ruiskutetta ja feromonipyydyksiä yhdessä.